Je hoeft niet tot je nek in de drek
ALS HET MAAR LEUK IS, DAN IS HET GOED
Weten waar je blij van wordt en dat dan ook doen. Simpel recept voor geluk, zou je denken.
Simpel klopt, niet per se of altijd eenvoudig. Door de stand “automatische piloot” waarin je je leven leeft, zodat je niet eens meer weet wat je echt leuk vindt, waar je blij van wordt. Of dat weet je wel, maar je doet het niet, om wat anderen zullen denken of omdat je je bij voorbaat al schuldig voelt.
Allerlei verhalen en gevoelens die je kunt onderzoeken op hun waarheid voor jou. Om vervolgens anders te kiezen als je dat wilt.
HOE LEUK VIND JE HET NOG?
Aanstaand weekend is er de ren-, klim-, zwem- uitdaging “Tot de nek in de drek” in mijn dorp. De naam zegt het al, een uitdaging is het! Ze zijn aan het opbouwen en op de rechte stukken van het parcours staan bordjes met grappige of opbeurende zinnen. Op één ervan las ik “Vind je het nog leuk?”
Als je het bijna niet meer volhoudt. Als alle hindernissen tot nu toe te zwaar voor je waren. Als je echt niet meer weet waarom je ook alweer meedoet.
Je hoeft niet “tot de nek in de drek” om je af en toe even af te vragen: “hoe leuk vind ik het (nog)?
DE DIP NA DE KICK
Het kan zijn dat je “hier word ik echt blij van” als geloof/verhaal geplakt hebt op het gevoel van de kortdurende kick. Je brein maakt een geluks-stofje aan (o.a. dopamine), ook bij die snelle korte kick.
Je voelt je goed en gaat het vaker doen. Ook of juist die dingen waarvan je eigenlijk, diep van binnen, wel weet dat ze je op langere termijn niets opleveren. Integendeel zelfs, je hebt steeds meer nodig voor hetzelfde gevoel én de “dip na de kick” wordt groter en langer. De regulatie/ balans is verstoord en je verslaving is geboren.
Met het bijbehorende verhaal (onze grootste verslaving ;))
- Eentje kan geen kwaad
- Ik heb het verdiend
- Als ze me dat ook nog afnemen, dan ….
- Het valt reuze mee, ik doe niets anders dan hij/zij
- Ik word er heerlijk rustig van
- Ik kan wel zonder
Dat verhaal kom je tegen als je besluit te stoppen met teveel snoepen, te veel eten, bingewatchen van je Netflix-series, die wijntjes elke avond, scrollen op social media, te hard werken, te veel kopen, …
Wie ben je en vooral hoe voel je je zonder dat verhaal én zonder dat gedrag? Als de balans weer hersteld is?
Ga je de uitdaging aan? Zie jezelf dan als een onderzoeker met jezelf als onderwerp. Wees lief voor jezelf, zonder oordeel en observeer. Kies vervolgens je gedachte, je gevoel en je gedrag. Steeds opnieuw.