Geen ja en geen nee: twijfel jij wel genoeg?
GEEN JA EN GEEN NEE
Ken je het spelletje (heel lang geleden op de radio) waarin de deelnemers op vragen die ze gesteld worden geen ja of nee mogen zeggen in hun antwoord? Met natuurlijk vooral gesloten vragen waarop ze bijna niet anders kunnen dan met ja of nee antwoorden. Zou jij dat spel winnen?
Ben jij een ja-mens?
Je krijgt een vraag. Om iets te doen. Om ergens te zijn. Wat is dan je eerste antwoord? Welke neiging is er dan als eerste? Voordat je erover nagedacht hebt.
Er zijn mensen die op vrijwel elke vraag “ja” zeggen “voordat ze er erg in hebben”. Om vervolgens opgescheept te zitten met een overvolle agenda met activiteiten en taken waar ze eigenlijk geen behoefte aan hebben, geen tijd voor hebben, niet verantwoordelijk voor zijn.
MAAR JA, AL JA GEZEGD …
Maar ja, al ja gezegd, wat doe je dan?
Je zou terug kunnen komen op je antwoord.
Het kan namelijk even duren voordat je weet wat je wel of niet wilt. Omdat de “nee” er wel was, maar je onbewuste “ja-patroon” ook al zo lang draait. En automatismen veranderen is best lastig. Of het voelde écht als een ja, maar je gevoel (en daarmee je antwoord) is veranderd.
AFSPRAAK IS AFSPRAAK, BELOOFD IS BELOOFD!
Terugkomen op de afspraak? Dat kan echt niet! Dan ben ik onbetrouwbaar!
Is dat zo? Als je op elke afspraak die je maakt terugkomt, zou je jezelf misschien twijfelachtig kunnen noemen. En dan is het heel goed mogelijk, dat je dan juist de mensen aantrekt die zekerheid willen, van jou, door middel van je antwoord.
Met daarin de onuitgesproken uitnodiging voor jou om eerst te voelen, na te denken en daarna pas te antwoorden.
Dus gun jezelf die tijd: “ik denk er even over na”. Bouw de woorden “voor nu” in in je antwoord: “voor nu is het een nee en als ik er morgen anders over denk kom ik er op terug”.
(BE)TROUW(BAAR) AAN JEZELF
Je zult merken dat de tijd die je daarvoor nodig hebt, korter wordt. Het jezelf toestemming geven om het niet direct te hoeven weten en om van gedachten te mogen veranderen, gaat voorbij aan de eerdere vanzelfsprekendheid. Dat geeft ruimte voor nieuw, voor een passend antwoord. Passend bij jou. Dat is wat mij betreft niet onbetrouwbaar, dat is integer. Jouw waarheid leven. Denken, voelen en doen met elkaar in overeenstemming. Juist dán ben je te vertrouwen.
Een mooie leidraad hierbij is een uitspraak van Martha Beck: “Integriteit is altijd vriendelijk”
Het helpt om je onbewuste overtuigingen helder te krijgen: waarom zeg je de “ja” die een nee voor jezelf is? Daarna kun je die gedachten en overtuigingen (letterlijk) herschrijven.
Je bent geen robot, je mag van mening veranderen, vriendelijk voor jezelf en daarmee ook voor de ander die niets heeft aan een halfslachtige “ja”, zonder motivatie , energie, oprechtheid. Win-win.
Ben jij een nee-mens?
Of ben jij een “nee-mens” en is je primaire reactie op bijna elke vraag in eerste instantie “nee”. Ook dan geldt: geef jezelf tijd, bouw dat in in je antwoord. En vraag jezelf af waarom je “nee” zei terwijl je eigenlijk wel wilde gaan, iets wel wilde doen. Maak ruimte voor die ja.
MAAK RUIMTE VOOR DE AUTHENTIEKE NEE IN JE LEVEN EN VOOR DE INTEGERE JA.